Monday, April 30, 2018

Resepi Kerapu Stim Limau Madu



Bahan-bahannya:

1 ekor ikan kerapu - siang dan dikelar
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 batang serai - dihiris nipis
5 biji cili api - dipotong kecil
11/2 inci halia muda - dimayang halus
1/2 batang lobak merah - dihiris halus memanjang
1 biji tomato - didadu kecil
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
1 sk serbuk pasti sedap knorr
1 sk madu
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Didihkan air dalam kukusan.
2. Dalam mangkuk satukan bawang besar, bawang putih, serai, cili api, halia muda, jus limau kasturi, serbuk pasti sedap knorr dan madu. Gaul sebati. Ketepikan.
3. Lumurkan garam pada ikan secara merata.
4. Letakkan ikan dalam pinggan tahan panas dan curahkan bahan-bahan perapan secara merata. Tabur hirisan lobak merah dan tomato yang didadu tadi.
5. Masukkan ikan dalam kukusan dan kukus lebih kurang 15 hingga 30 minit atau sehingga ikan masak.
6. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment