Sunday, April 29, 2018

Resepi Daging Masak Merah Johor



Bahan-bahannya:

500 gm daging lembu
15 tangkai cili kering }
3 biji bawang sedehana besar }
2 ulas bawang putih }
1 inci halia }
1 sk jintan halus }
1 sk jintan kasar } dikisar
2 pokok daun sup }
2 pokok daun bawang } dikerat tiga
1 batang lobak dipotong
3 biji tomato dipotong
1 tin kecil tomato puri
5 sb sos tomato
1/2 tin susu cair - saya tak letak
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Potong daging bentuk kiub kecil, cuci, dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan daging, tutup kuali. Kecilkan api. Biar air daging keluar dan sedikit kering.
4. Jika daging masih belum empuk tambahkan air biasa dan biarkan hingga 3/4 empuk.
5. Masukkan tomato puri, sos tomato, buah tomato, lobak, daun sup dan daun bawang.
6. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Kalau suka boleh tambah susu cair.
7. Rasakan masin dan manisnya.

Masakan ini sesuai dimakan dengan roti, nasi, ketupat dan juga lemang. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment