Sunday, April 29, 2018

Resepi Sup Daging Ala Mamak



Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

500 gram daging - hirip nipis
3 biji bawang sederhana besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
11/2 inci halia kisar
2 batang serai kisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1/2 paket kecil rempah sup adabi
1/2 paket kecil rempah kurma faiza
2 biji kentang - potong ikut suka
1 batang lobak merah - potong ikut suka
2 biji tomato - potong ikut suka
garam
serbuk perasa knorr
air secukupnya
hirisan daun sup
bawang goreng secukupnya

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga berbau harum. Masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan tambah air secukupnya.
3. Campurkan rempah sup dan rempah kurma bersama sedikit air dan jadikan pes. Ketepikan.
4. Bila kuah sudah mendidih, masukkan pes rempah tadi dan kacau mesra.
5. Masak hingga daging empuk.
6. Masukkan kentang dan lobak merah - jika kedua2 bahan ini dimasak sehabis lembut lagi sedap rasa kuah sup tu.
7. Rasakan dengan garam dan serbuk knorr.
8. Masukkan potongan tomato, bila kuah menggelegak tutup api.
9. Hidangkan bersama hirisan daun sup dan bawang goreng.

Resepi Daging Masak Merah Johor



Bahan-bahannya:

500 gm daging lembu
15 tangkai cili kering }
3 biji bawang sedehana besar }
2 ulas bawang putih }
1 inci halia }
1 sk jintan halus }
1 sk jintan kasar } dikisar
2 pokok daun sup }
2 pokok daun bawang } dikerat tiga
1 batang lobak dipotong
3 biji tomato dipotong
1 tin kecil tomato puri
5 sb sos tomato
1/2 tin susu cair - saya tak letak
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Potong daging bentuk kiub kecil, cuci, dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan daging, tutup kuali. Kecilkan api. Biar air daging keluar dan sedikit kering.
4. Jika daging masih belum empuk tambahkan air biasa dan biarkan hingga 3/4 empuk.
5. Masukkan tomato puri, sos tomato, buah tomato, lobak, daun sup dan daun bawang.
6. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Kalau suka boleh tambah susu cair.
7. Rasakan masin dan manisnya.

Masakan ini sesuai dimakan dengan roti, nasi, ketupat dan juga lemang. Selamat mencuba.

Resepi Udang Galah Goreng Kunyit


Bahan-bahannya:

500++gram udang galah - dibersihkan
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci kunyit hidup - ditumbuk
11/2 inci halia muda - ditumbuk
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 sudu kecil serbuk cukup rasa
garam masin secukupnya
minyak masak

Cara-caranya:

1. Lumurkan udang galah dengan bahan-bahan tumbuk dan serbuk cukup rasa secara merata. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan goreng udang tadi. Tutup kuali seketika. Kacau dan bila udang sudah bertukar warna dan nampak garing masukkan pula hirisan bawang besar. Kacau lagi.
3. Angkat udang galah tadi bila bawang separuh layu. Sedia untuk dihidangkan.

Resepi Daging Masak Lada Hitam


Bahan-bahannya:

600 gm daging - hiris nipis
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk (halus/kasar ikut suka)
2 biji tomato - potong baji
1 biji bawang holland - potong baji
2 biji capsicum saiz kecil - potong dadu
2 sudu besar kicap cair
2-3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
3 + 1 cawan air
minyak masak

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis lada hitam yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan daging, kacau rata. Tambahkan 3 cawan air, kacau dan tutup kuali. Perlahankan api. Masak hingga daging empuk.
2. Bila daging mulai empuk dan kering tambahkan 1 cawan air dan kacau. Masukkan kicap cair, kicap manis dan sos tiram. Gaul mesra. Sebaik-baiknya gunakan air panas.
3. Bila kuah sudah mendidih masukkan capsicum, bawang holland dan tomato. Kacau lagi.
4. Bila bahan-bahan tadi hampir layu masukkan pula bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat dan likat, bolehlah dihidangkan.

*kuantiti untuk kicap cair, kicap manis dan sos tiram bolehlah ditambah mengikut kesesuaian rasa masing-masing*

Resepi Siakap Tiga Rasa



Bahan-bahannya.
Untuk Ikan:
2 ekor ikan siakap - saya guna 1 ekor saiz sederhana besar
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan

Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu - takde dlm stok
Kiub nanas - Kak Noor beli yang siap ditinkan; kiub nanas dalam jus nanas jenama Ayam Brand (Snacky Nanas) - 280 gm
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai - guna sos cili biasa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan - guna garam je
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut - saya tak guna sebab anak-anak tak suka baunya
Daun sup/daun bawang untuk hiasan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa - tak guna
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan
2.  Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.  Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6.  Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7.  Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan daun sup/daun bawang.

Resepi Daging Masak Kicap



Bahan-bahannya:

500 gram daging batang pinang
1/2 cawan pati santan
13 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
3 batang serai dititik (yang ini saya tambah sendiri)
1/2 sudu teh jintan kasar disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh jintan halus disangrai dan dikisar
1 sudu teh tinggi ketumbar disangrai dan dikisar
1 inci halia dikisar
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
gula secukup rasa
kicap masin secukupnya
sedikit kicap pekat
air asam jawa untuk mengisar

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan-bahan kisar dan serai yang dititik hingga pecah minyak.
2. Masukkan gula, kicap masin dan kicap pekat secukupnya.
3. Masukkan daging dan kacau sebati. Tambahkan sedikit air supaya daging cepat empuk.
4. Bila daging mulai empuk dan mesra dengan bahan-bahan tumisannya tadi tambahkan santan pekat. Kacau lagi.
5. Biarkan di atas api hingga daging benar-benar empuk dan mesra serta kuah menjadi pekat.