Sunday, April 29, 2018
Resepi Daging Masak Kicap
Bahan-bahannya:
500 gram daging batang pinang
1/2 cawan pati santan
13 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
3 batang serai dititik (yang ini saya tambah sendiri)
1/2 sudu teh jintan kasar disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh jintan halus disangrai dan dikisar
1 sudu teh tinggi ketumbar disangrai dan dikisar
1 inci halia dikisar
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
gula secukup rasa
kicap masin secukupnya
sedikit kicap pekat
air asam jawa untuk mengisar
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan-bahan kisar dan serai yang dititik hingga pecah minyak.
2. Masukkan gula, kicap masin dan kicap pekat secukupnya.
3. Masukkan daging dan kacau sebati. Tambahkan sedikit air supaya daging cepat empuk.
4. Bila daging mulai empuk dan mesra dengan bahan-bahan tumisannya tadi tambahkan santan pekat. Kacau lagi.
5. Biarkan di atas api hingga daging benar-benar empuk dan mesra serta kuah menjadi pekat.
Labels:
daging masak kicap,
resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment